Cât costă o nuntă? Află toate cheltuielile

Nunta, se spune, este unul dintre cele mai importante momente din viața unui cuplu. De aceea, pentru ca amintirile de mai apoi să fie dintre cele mai frumoase, ziua nunții trebuie să fie perfectă. Perfectă pentru fiecare cuplu în parte, indiferent despre ce înseamnă perfecțiunea. 

Și cum totul, până la urmă, se reduce la bani, și pentru nunta perfectă voi, ca viitori tineri însurăței, trebuie să vă pregătiți cu un buget. 

Așadar, cat costa o nunta? Care sunt cheltuielile și la ce trebuie să fiți atenți atunci când voi, viitorii miri vă faceți planurile? Vom discuta despre toate aceste lucruri în acest articol. 

Dar să începem cu începutul.

De ce este important să știi cat costa o nunta?

Planificare, planificare, planificare și buget. 

Cam cu aceste gânduri ar trebui să porniți la drum indiferent dacă vă organizați singuri nunta, sau dacă apelați la un organizator.

Deci, primul pas – Stabiliți un buget clar 

Primul pas în acest sens este stabilirea unui buget.  

De ce? Pentru că este important să știți de ce sumă dispuneți pentru ziua nunții și tot ce implică organizarea și desfășurarea acesteia. Astfel puteți împărți suma totală pe categorii și în funcție de acest lucru veți face alegerile necesare organizării. 

Indiferent că bugetul mai mare sau mai mic, acesta trebuie stabilit încă de la început, pentru a știi cât de mult se poate cheltui (să nu vă întindeți ”mai mult decât vă este plapuma, cum se spune în popor) iar  astfel cheltuielile exagerate vor putea fi evitate.

Care sunt costurile pentru o nuntă?

Acum dacă ne întrebăm cat costa o nunta, trebuie să fim sinceri. Costurile unei nunți diferă în funcție de mai multe aspecte. Și nu putem face o listă concretă. Însă voi ca miri puteți estima totul, o dată ce notați toate aspectele esențiale ale unui nunți și costurile aferente în funcție de dorințele voastre. 

Iată care sunt acestea. 

În primul rând numărul de invitați. Cu cât aveți mai mulți invitați, cu atât costurile vor crește pentru că numărul de meniuri va fi mai mare.  

Mărimea unei nunți dictează și localul ales. Astfel, prețul de închiriere va fi diferit și aici. 

Apoi locația restaurantului și perioada aleasă pentru nuntă. Prețul va fi mai mare sau mai mic, dacă nunta va avea loc în  plină vară sau dimpotrivă, dacă va fi la început de primăvară sau iarna. 

De luat în calcul sunt și ținutele voastre, ale mirilor, aranjamentele florale, taxele ce trebuie plătite, serviciile foto video și foarte important și deloc de neglijat DJ-ul sau formația care va întreține atmosfera.

Taxe primărie și biserică

În timpul planificării veți afla că trebuie plătită o taxă atât la primăria din localitatea unde o să vă căsătoriți civil, cât și la biserica unde veți fi cununați religios. 

Taxele la primărie pot fi cuprinse între 150 și 300 de lei dacă ceremonia este oficiată în weekend sau sărbătoare legală, dar pot crește semnificativ dacă alegeți să semnați actele în altă locație decât sediul Stării Civile. 

Taxa de biserică este ceva mai mare și poate ajunge și până la 2.500 de lei în marile orașe, pornind de la 500 de lei. 

La toate acestea se adaugă certificatele medicale necesare depunerii dosarului pentru căsătorie, care poate ajunge și la 250 de lei unul. Iar voi aveți nevoie de două.

Închirierea localului și amenajarea lui

Închirierea localului este o cheltuială destul de mare. 

Prețurile diferă în funcție de locația restaurantului (dacă se află în centrul orașului sau la periferie), de calitatea serviciilor, de orașul în care are loc evenimentul. 

În acest caz trebuie să știți că închirierea sălii pentru nunțile care au loc duminica sau în extrasezon este mai ieftină.  

Unele localuri pot să nu perceapă taxă de închiriere pe tot parcursul anului sau în aceste perioade și de asemenea chiar să nu perceapă deloc taxă de închiriere ci să fie totul inclus în prețul meniului.

Meniurile

Meniul unei nunți este extrem de important și după cum spun invitații, aperitivul este cel mai ținut minte din toate felurile de mâncare. De ce? Pentru că acesta este primul fel oferit și se mănâncă tot din farfurie. 

Însă evident că și celelalte  feluri de mâncare sunt importante cât și băuturile și chiar alimentele adiacente precum gustările de pe mese, fructe, prăjituri etc. 

Deci meniul ar trebui ales cu grijă. Indicat ar fi să mergeți la o degustare înainte de a alege dintr-o listă, pentru a vedea exact cum arată platingul și cel mai important, care e gustul preparatelor și calitatea lor. 

Meniurile pot fi alese cu băuturi incluse sau nu. Și în funcție de acest aspect prețul poate chiar să treacă de 500 de lei. Pentru o persoană. 

Totuși nu uitați să alegeți preparate pe gustul tuturor invitaților voștri și să nu vă aventurați în meniuri foarte sofisticate dacă credeți că invitații voștri nu vor aprecia un astfel de meniu. 

Nu uitați, simplitatea este cheia în orice. Iar mici accente de eleganță sau extravaganță vor fi binevenite, dacă nu sunt făcute în mod exagerat. Așa nu vei afecta nici bugetul vostru, nici experiența invitaților.

Candy Bar

Așa cum am spus mai sus, dulciurile sunt și ele parte importantă a unei nunți. Candy bar-ul ”a prins” de ceva vreme, iar prăjiturile așezate în mijlocul mesei nu mai sunt demult la modă. 

Candy bar-ul atrage prin coloritul prăjiturilor, prin fructele aranjate frumos și bomboanele apetisante și acesta poate avea chiar accente personale ale voastre, ca miri, precum poze cu voi sau mesaje personalizate pentru invitații voștri. 

Cofetăriile calculează prețul candy bar-ului per persoană, iar acesta se învârte în jurul a 30 de lei minim și maximul poate ajunge mult mai sus dacă alegi specialități. 

Nu uitați să luați în considerare și alte tipuri de candy bar precum cele cu bomboane, cu produse vegane sau fără gluten, popcorn sau chiar specialități de țigarete.

Tort

Când vine vorba despre tort, lucrurile stau cu totul altfel. Acesta este punctul de rezistență, așa că trebuie să fie perfect. Atât din punct de vedere al design-ului, care trebuie să fie cât mai spectaculos, dar și al gustului.  Și evident să vă reprezinte pe voi, ca miri. 

La fel ca și în cazul meniului, cel mai bine ar fi să mergeți la o degustare, pentru a alege aroma sau combinația perfectă de arome. 

În funcție de ce alegeți, prețurile pornesc de la 85 și pot urca până la 150 de lei/kilogram. Cu cât design-ul este mai complicat, cu atât prețul are putea sări de aceste sume.

Fântâna de ciocolată

Acest element ar putea face diferența între un candy bar oarecare și unul mai apetisant și mai atractiv. 

Dar, trebuie să luați în considerare că nu este un element obligatoriu, și poate fi destul de scump. Închirierea unei astfel de fântâni poate porni de la 500 de lei. Dacă vă doriți o  fântână mai mare, prețul crește exponențial.

Amenajarea localului

Amenajarea sălii este un alt element care va trebui stabilit în funcție de locația unde se va ține evenimentul vostru. 

Unele localuri oferă aranjamentele de pe mese, cele ale scaunelor,  la un preț mai mic, făcând parte din oferta generală. Este de luat în considerare această posibilitate, mai ales dacă bugetul evenimentului nu este foarte mare. 

Investiția în aranjamente florale scumpe nu este poate cea mai bună alegere. Florile se vor usca în câteva zile, iar invitații, de obicei, nu sunt atenți la astfel de detalii sau foarte puțin. 

Așa că cel mai indicat este să vă limitați la aranjamente micuțe, dar de efect sau, cel mai bine, dacă restaurantul oferă acest lucru în prețul sălii, nu-l refuzați. Scăpați astfel de o grijă în plus.

Ținutele mirilor

Rochia de mireasă și costumul mirelui sunt unele dintre elementele în care merită să investiți o mare parte din bugetul nunții.  De ce? Pentru că acesta sunt relevante pentru starea de bine a voastră în această zi importantă, deci merită tot efortul. 

Și până la urmă orice femeie a visat la momentul îmbrăcării unei rochii albe, nu-i așa? Iar în cazul mirelui poate fi la fel.  Deci, aici investiți atât cât simțiți că starea voastră și emoția voastră va fi una pe care doriți să o experimentați în această zi. 

Costumul ginerelui

Aici lucrurile stau mult mai simplu decât în cazul rochiei de mireasă, pentru că bărbații se decid mai ușor. 

Oricât de ușoară ar fi decizia însă, costumul trebuie să fie foarte bine ales. Nu vă zgârciți la timpul petrecut la shopping, pentru că trebuie să găsiți costumul care să fie impecabil de la material, la ținută, la accesoriile necesare. Aceste lucruri aduc nu doar un aspect impresionant ci și confort pentru mire. Cine ar vrea să se simtă confortabil în propriul său costum de mire? 

Cât despre prețuri, acestea pot varia între 1.000 și 7.000 de lei, la care se adaugă prețul accesoriilor.

Rochia de mireasă

Minunata și mult așteptata rochie de mireasă, care de cele mai multe ori poate fi atât de dificil să o alegi, te poate costa destul de mult dacă nu stabilești din start niște lucruri. 

Deci, în acest caz ar trebui să stabiliți un buget clar, pentru că prețurile pot fi foarte mari, în funcție de model, de designerul care a creat rochia, material, etc. Și de cele mai multe ori te poți lăsa ”dusă de val”. 

Modelele sunt extrem de variate, astfel că este greu de estimat un preț în acest caz. Bugetul alocat stabilește ce veți cumpăra sau pur și simplu găsește acea rochie care să te mulțumească atât ca aspect cât și ca buget, sau orientează-te către modele similare celor extrem de scumpe la prețuri mai accesibile. 

Totuși, ține cont că rochia de mireasă nu ar trebui să fie jumătate din prețul întregii nunți sau chiar mai mult. Așadar, ia în calcul toate cheltuielile nunții și găsește un buget rezonabil le alocat aici. 

Nu uita, că deși este cea mai frumoasă emoție să îmbraci rochia de mireasă, acest buget va fi cheltuit pentru o singură zi.

Machiajul și coafura

Machiajul și coafura sunt elementele care întregesc imaginea miresei. Acestea sunt foarte importante, pentru că este necesar să fie bine realizate pentru a pune în evidență trăsăturile miresei. Nu-i așa că îți dorești să arăți pur și simplu perfect în ziua nunții tale? 

De aceea, pentru a alege cei mai buni în domeniu ar fi bine ca înainte să te documentezi asupra portofoliului și la final să alegi și în funcție de stilul acestora cât și în funcție de prețurile pe care le cer. Totuși, nu uita ca în ceea ce privește machiajul nunții nu poți face rabat de la calitate. Altfel vei risca ca nu doar imaginea ta să nu fie cea la care te aștepți cât și pozele și filmarea nunții. 

În ceea ce privesc costurile, serviciile de make up pot fi cuprinse între 250 și 300 de lei, dar pot ajunge și la 1.000 de lei dacă make up artistul este cunoscut sau machiajul este extrem de complex. 

Coafura care va rezista o zi și o noapte poate costa și 1.000 de lei.

Buchetul miresei

Buchetul miresei ar trebui ales în concordanță  cu personalitatea ta  sau chiar cu aranjamentele florale din sala unde va avea loc petrecerea. Dar, nu este absolut necesar acest lucru, mai ales dacă mirii optează pentru aranjamentul oferit de cei de la restaurant. 

Buchetul poate fi mai mic sau mai mare, alb, colorat, cu flori din acel anotimp sau flori exotice. Însă nu uita să alegi un buchet care te reprezintă atât ca și coloristică cât și ca mesaj al florilor alese. Fiecare floare transmite un anumit mesaj, deci poți căuta mai multe informații în acest sens. 

 Referitor la preț, în funcție de toate aceste aspecte prețul poate ajunge și la 800- 1.000 de lei.

Verighetele

Verighetele sunt simbolul legăturii dintre voi doi. Le veți purta zeci de ani pe degetul inelar, așa că nu este momentul și nici cazul să vă zgârciți. La fel ca pentru serviciile de foto video și muzică, verighetele sunt un element extrem de important, mai ales că vor fi vizibile ani și ani de-a rândul. 

Aici intervin gusturile voastre, evident. Puteți alege între un model inscripționat, mai lat, mai subțire, din aur alb sau galben, cu pietre sau fără. La fel ca în cazul rochiei de mireasă, posibilitățile sunt nenumărate și prețurile la fel, astfel că e greu de estimat un preț mediu. Dar, foarte mult vă va ajuta stabilirea unui buget pentru aceste achiziții. 

Și de asemenea puteți lua în considerare faptul că nu este nevoie să apelați la modele foarte complexe ci puteți merge pe simplitate.

Serviciile foto video

Aici este o discuție lungă, dar destul de simplă. De ce? Pentru că ziua nunții va trece repede iar voi veți rămâne cu pozele și video-urile peste ani. 

Deși prețurile pot varia între 500 și 2.000 de euro, sau chiar mai mult, în funcție de serviciile cerute, merită toți banii să investiți într-un serviciu de calitate. 

Fiți atenți ce fotografi și ce cameramani alegeți. Documentați-vă despre activitatea lor, căutați albume și filmări realizate de ei. Momentele surprinse de ei vă vor aminti peste ani ceea ce ați uitat: o privire, un dans, o îmbrățișare. 

Așa că cei care le înregistrează trebuie să fie cei potriviți pentru voi.

Formația pentru nuntă

Mâncarea, băutura și muzica fac nunta să fie unică, impresionantă și de neuitat. Cel puțin așa se spune. Și este de fapt și adevărat, iar noi, trupa LOV, putem confirma acest lucru. 

Știm că dacă invitații umplu ringul de dans înseamnă că se simt bine și că nunta va fi una reușită. Și pentru ca asta să se întâmple, trebuie să iei în cinsiderare mai multe aspecte atunci când îți alegi formația sau DJ-ul. 

Deși ai posibilitate a de a opta pentru un Dj sau pentru orice tip de formație, poate te întrebi ce ar face diferența în nuna ta? De ce să alegi o trupă de cover cu experință și nu una oarecare? De ce să te orientezi către o trupă care îți oferă nu doar muzică de calitate ci un pachet complet de servicii?

Pentru că muzica live e sufletul petrecerii

Unu la mână, cred că ești de acord cu noi că muzica este sufletul petrecerii. Și că dacă aceasta nu este de calitate, nu este mixtă, nu este pe gustul invitaților tăi nunta poate deveni un eșec. 

Din acest motiv ar trebui să alegi cu multă atenție persoana sau trupa care va reda muzica la nunta ta. Poate ai fost și tu la anumite nunți unde s-a cântat același tip de muzică pe tot parcursul petrecerii. Și sperai să vină măcar una dintre piesele tale preferate să te poți ridica și tu la dans. Dar asta nu s-a întîmplat. 

Ei bine, din acest motiv noi interpretăm muzică din toate timpurile, cele mai renumite hit-uri în care, cu siguranță toți invitații tăi se vor regăsi. Și le interpretăm live cu voci profesionale într-un sound de excepție și lumini de scenă pentru a crea o atmosferă cu totul deosebită. 

Vibe-ul pe care îl transmitem nu poate fi adus pe ringul de dans nu îi va lăsa pe invitații tăi să stea pe scaune pentru că în tot accest timp am învățat cum și ce trebuie să facem pentru ca invitații să nu părăsească ringul de dans. 

Și nu de puține ori ni s-a întâmplat să vină lângă noi pe scenă și să cântăm împreună. Deci ce spuneam de vibe? Vrei asta la nunta ta, nu-i așa?

Hit-uri, DJ, folclor…tot ce vă doriți

Distracția invitaților și mulțumirea mirilor este scopul nostru, al trupei LOV. Suntem o trupă de cover-uri și avem un repertoriu vast. Iar dacă nu ți se pare suficient, nu-i nimic. Spune-ne ce îți dorești și ne vom pregăti până la nunta ta cu piesele pe care le iubești. 

 Pentru că știm cât de mult contează muzica la nunta voastră, suntem flexibili în alegerea playlist-ului. Înainte de eveniment discutăm despre genul de muzică pe care vi-l doriți, ce vă doriți să predomine la eveniment, pentru că voi stabiliți detaliile. Iar dacă vă place o anumită melodie și nu se alfă în repertoriul nostru, nu e nici o problemă. O învățăm și o veți auzi la nunta voastră.

Și încă un detaliu care ne diferențează: în funcție de alegerile voastre în materie de muzică, pe lângă muzica live, un DJ poate să încingă platanele sau un interpret de muzică populară poate scoate invitații la horă. Și aceștia vin cu noi la evenimentul vostru. 

Așadar vebim cu o ofertă completă, care satisafce toate gusturile.  Și pe cele ale bunicilor, și pe cele ale domnișoarelor de onoare și ale voastre și alte tuturor.

Punerea în scenă e parte din atmosferă

Muzica e, să spunem, 90% din tot acest concept al trupei noastre de cover-uri. Punerea în scenă este și ea importantă, așa că nu lăsăm nimic la întâmplare. Dacă locația aleasă pentru nuntă nu are decât ring de dans, nicio problemă, noi venim cu scena. Vreți jocuri de lumini? Avem și așa ceva.

Toate aceste detalii legate de muzică, playlist, scenă, lumini, le discutăm în amănunt. Noi vă putem pune la dispoziție absolut tot ce este necesar pentru ca atmosfera nunții să fie de neuitat și pentru ca toată lumea să se distreze. 

Nu lăsăm nimic la mâna sorții, pentru că oferim asistență înainte și în timpul evenimentului. Chiar dacă apar mici modificări sau dorințe, le rezolvăm pe loc pentru că atmosfera faină și show-ul indedit de la nunta voastră este treaba noastră!

Așa că, după ce ați pus totul la punct, ghidați de reprezentantul trupei LOV voi, ca miri, nu mai aveți altceva de făcut decât să vă distrați împreună cu invitații! De restul ne ocupăm noi.

Numărul de invitați

Cum am spus la început, de la numărul de invitați pleacă programarea bugetului pentru o nuntă. Dacă vă doriți o nuntă mare, trebuie să luați în considerare că vor crește cheltuielile atât cu meniul, cât și cu închirierea sălii, pentru că veți avea nevoie de spațiu mai mare. 

Dacă vă doriți însă o nuntă restrânsă, cu câțiva apropiați și familia, lucrurile vor fi calculate la prețuri mai mici.

Alte cheltuieli de luat în considerare

Pe lângă cheltuielile esențiale și obligatorii cu meniul, ținutele, taxele, puteți cumpăra și alte servicii care dau culoare evenimentului precum o limuzină, o calească, porumbei pentru ieșirea din Biserică, mărturii, photo booth etc.

Șampanie și pișcoturi

Șampania este utilizată atât după cununia civilă dar și la intrarea în sala de nuntă. 

Prețul poate ajunge la 30 de lei de persoană. Dar, în multe cazuri șampania este oferită de cei de la restaurant, deci puteți negocia acest lucru.

Pișcoturile vor fi necesare la Slujba cununiei iar prețul acestora este unul modic.

Invitațiile de nuntă

Prețurile pentru o invitație sunt cuprinse între 1 leu și 5 lei. Pot crește dacă vă doriți ceva mai complex. 

Dacă sunteți îndemânatici le puteți confecționa chiar voi. Sau, pot fi trimise în mediul online, iar în acest caz costurile scad semnificativ.

Mărturiile pentru invitați

Aici din nou, vă puteți pune la bătaie creativitatea și îndemânarea. Puteți crea chiar voi mici daruri pentru invitați, cumpărând astfel doar materia primă, fără a mai pune la socoteală manopera și adaosul practicat de o firmă. 

În funcție de buget, puteți aloca o sumă per invitat. Un maxim rezonabil ar fi 25 de lei. Depinde totuși de ce veți alege. 

Ca să vă faceți o idee, iată câteva exemple: puteți alege să oferiți sticluțe cu vin de casă sau țuică. O astfel de sticluță costă 2,76 de lei, fără conținut. 

Lavanda este apreciată de foarte multă lume, așa că o amintire de la nunta voastră sub forma unei lumânări cu această aromă poate costa 5,68 de lei, un buchețel de lavandă 4 lei sau un săculeț cu lavandă la fel, 4 lei. 

Un magnet de frigider personalizat cu evenimentul vostru v-ar costa 4 lei, un borcănel cu miere poate pleca de la 5 lei și să ajungă la 9 lei. 

”Împământenit” este obiceiul de a oferi invitaților, la plecare, o cutie cu prăjituri. Puteți opta pentru această variantă, dar aici rămâne să negociați prețul cu cei de la care cumpărați tortul miresei și candy-barul. 

Posibilitățile și opțiunile sunt nelimitate, rămâne să alegeți din ofertele de pe piață care vă caracterizează cel mai bine.

Invitați speciali

În această categorie intră orice e ”în plus”, dar vă doriți neapărat. Fie că este vorba despre un invitat surpriză, de un artist pe care vi-l doriți la eveniment, de orice altceva ce v-ar putea diferenția evenimentul. Dar, la fel de unic cum vreți să fie momentul, prețul va fi pe măsură. Așa că nu depășiți bugetul dacă nu e absolut necesar.

Foarte bine s-ar potrivi în peisaj o pereche de dansatori. Prețul se stabilește în funcție de stilul de dans și durată și se încadrează între 450 și 1.100 de lei. 

Cu siguranță show-ul unui magician ar fi apreciat de invitați, la fel ca un moment de stand-up comedy. Dar, pentru aceste momente ar fi bine să puneți deoparte din buget aproximativ 2.000 de lei.

Sfaturi pentru economisirea costurilor de nuntă

La capitolul economisire trebuie să vă activați calitățile de negociator. În primul rând, costurile pot scădea dacă alegeți să organizați nunta toamna, iarna sau primăvara devreme. În aceste perioade prețurile pentru astfel de evenimente sunt mai scăzute. 

Apoi, la locația unde va avea loc petrecerea pot fi acordate reduceri: la meniu, dacă alegeți anumite preparate, o parte din băuturi pot fi oferite în prețul meniului. Sunt locații care au oferte inclusiv pentru candy bar și tortul miresei. Iar dacă optați pentru oferta completă, veți avea parte de reduceri. La fel, sunt locații care oferă aranjamentele pentru sală ori gratuit, ori la un preț mult mai mic decît o florărie, de exemplu.
Altă modalitate de a reduce costurile este închirierea rochiei de mireasă. Prețul ar putea fi și la un astfel decât cel al unei rochii noi. La fel se poate proceda și cu costumul mirelui. 

În concluzie, luați în considerare perioada în care doriți să vă căsătoriți și negociați tot ce se poate. Cine nu cere, nu primește! 

Și, foarte important, faceți rezervările cu cel puțin un an înainte pentru a fi siguri că veți obține ce vă doriți- de la ziua nunții la prețuri promoționale! Însă nu uitați, nu faci economii în acele elemente ale nunții foarte importante precum meniurile, muzica și serviciile foto-video. Acesta sunt cele care vor oferi o notă aparte nunții voastre.

Vrei sa faci evenimentul cu noi?

Te ajutam sa ai parte de cea mai tare experienta muzicala.

Ne dorim sa aflam mai multe detalii despre eveniment, sa iti raspundem la toate intrebarile legate de trupa si de echipa, iar la final sa configuram impreuna oferta personalizata.

Oferte personalizate începând de la 5900 euro