Pe vremea părinților noștri, când venea momentul darului, mirii împreună cu părinții și un acordeonist porneau să adune darul de la invitați. Astfel, exista o persoană care „striga darul de nuntă”, adică spunea cu voce tare sau la microfon suma de bani pe care o dădea fiecare.
Această practică putea fi stânjenitoare la un moment dat, dar, din fericire, acum suma de bani este confidențială. Fiecare cuplu/persoană pune banii într-un plic ce se dă mirilor la plecare, sau se pune într-o cutie, astfel, doar tinerii căsătoriți vor ști cât ai dat, nu mai află toți invitații.
Cati bani se dau la nunta si de ce trebuie sa tinem cont cand stabilim suma pentru dar?
Sursa foto: Freepik
Urmează să mergi la o nuntă și nu știi ce sumă de bani să dai?
În ultima vreme cam toate prețurile au crescut, prin urmare și darul de nuntă ar trebui să fie mai mare față de acum 2-3 ani.
Probabil deja știi că prețul meniului influențează foarte mult suma finală de bani, însă mai sunt și alți factori de care ar trebui să ții cont. Spre exemplu, mulți au tendința să dea mai mulți bani dacă au avut parte de distracție și de o atmosferă memorabilă.
În acest articol vei găsi informații cu privire de ce anume trebuie să ții cont în momentul în care îți stabilești bugetul pentru evenimentul la care vei participa.
Gradul de rudenie cu mirele/mireasa
Sursa foto: Freepik
În cazul în care ești rudă apropiată sau un prieten foarte bun cu mirele sau mireasa, valoarea darului ar trebui să fie mai mare. Sau, o altă variantă este ca pe lângă suma din plic să mai aduci un cadou mai substanțial. Indicat ar fi să încerci să afli ce anume ar avea nevoie.
Dacă ești doar o cunoștință, sau amic, atunci poți încerca să afli costul meniului și eventual al trupei care vine să cânte și să te orientezi în funcție de acesta.
Influenta locatiei si a restaurantului asupra sumei
Sursa foto: Freepik
Restaurantul și locul în care este amplasat pot influența și ele suma de bani din plic. De exemplu, costurile cu un ballroom în centrul orașului sau un restaurant mai select pe malul unui râu pot fi considerabil diferite.
De asemenea, prețurile la un local într-un oraș mai mic vor fi mult mai mici față de unul din capitală. În aceeași notă, un eveniment în aer liber poate avea costuri suplimentare, dar va da evenimentului un aer boem, iar invitații pot aprecia asta prin suma pusă în plic.
Formatia/Trupa care onoreaza seara
Sursa foto: Facebook Trupa Lov
Când vine vorba de reușita unei nunți se spune că sunt importante mâncarea, băutura și muzica. Cu toate acestea, din 3-4 feluri de mâncare și toate felurile de băuturi, fiecare poate găsi ceva pe placul lui.
Însă, dacă mirii o dau în bară cu muzica și atmosfera este una plictisitoare, atunci evenimentul se poate îndrepta spre un eșec. Majoritatea invitaților vor pleca mai devreme și acest lucru poate influența și darul de la final.
Prin urmare, dacă vei avea parte de o experiență memorabilă la nuntă, cu o trupă care să facă diferența, care știe să se conecteze la invitați și care să te facă să uiți de telefon fiind prea ocupat cu distracția, cu memoriile și emoțiile pe care le simți, atunci și suma de bani pe care o lași în plic poate fi mai mare față de cât ți-ai planificat inițial. Și poate îi ții minte și îi vei chema să cânte la evenimentul tău.
Meniul si Bautura
Sursa foto: Freepik
În general, prețul meniului este și cel de la care se pleacă atunci când îți faci bugetul pentru un astfel de eveniment. Se calculează în funcție de locația restaurantului, de numărul și tipul felurilor de mâncare. Astfel, prețurile pot porni de la 70 euro/persoană și pot ajunge și la 140 euro/persoană.
Încearcă să afli de la apropiați care este costul meniului și astfel vei putea stabili și suma pe care o vei da.
Băuturile sunt și ele importante la un astfel de eveniment și de regulă primești un meniu din care să comanzi. În general, apa, cafeaua, diferitele tipuri de vin și cocktailurile sunt nelipsite dintr-un astfel de meniu. Dacă dorești ceva ce nu se găsește în meniu, este posibil să trebuiască să plătești.
De aceea, un meniu de băuturi cât mai cuprinzător poate fi și el apreciat la final.
Atmosfera si impactul mirilor asupra invitatilor
Sursa foto: Freepik
A doua zi după o nuntă, primul lucru pe care ți-l amintești este atmosfera. Și dacă a fost una de vis, este posibil să îți amintești multă vreme de ea.
Totodată, mirii sunt un factor important în crearea unui eveniment reușit. Interacțiunea acestora cu invitații, legătura dintre ei, pot face diferența. Sentimentul că sunt un cuplu legat, că v-ați distrat și ați râs împreună la eveniment te pot influența atunci când alegi ce sumă de bani să pui în plic.
Bineînțeles, totul trebuie să fie completat de muzică. Aceasta trebuie să fie variată și să țină invitații pe ring până în zori.
Tendinte actuale: Cat se da la nunta?
Sursa foto: Freepik
Luând în considerare cele de mai sus, când calculezi ce sumă vei lăsa la nunta la care urmează să participi, trebuie să ai în vedere meniul, băuturile, muzica, restaurantul precum și gradul de rudenie.
Astfel, darul pe care un cuplu îl lasă la nuntă este cuprins între 1500-2000 lei. Această sumă poate să fie mai mare, în funcție de cât de apropiați sunt față de miri. Frații și prieteni apropiați dau între 2500 și 3000 de lei, iar nașii între 3000 și 5000 de lei. Darul de la părinți poate începe de la 3000 de lei și urcă și până la 5000 lei.
Poate unele sume par destul de mari, dar trebuie să te gândești și la costurile pe care le-au avut mirii, pe lângă cele menționate. De la invitații, la rochie de mireasă, respectiv costum, cabină foto, fotograf, flori etc. Ele se adună și costurile cu organizarea unei nunți pot depăși cu ușurință 20.000 euro.
Alternative la darul in bani
Sursa foto: Freepik
În cazul în care nu poți să fii prezent la nuntă, în loc să dai un plic cu bani, poți opta și să dăruiești proaspeților însurăței un cadou. Unii aleg să ofere un cadou, pe lângă plicul cu bani. Totul ține de bugetul fiecăruia. Astfel, te poți gândi să le oferi următoarele:
- electrocasnice – ce știi că au nevoie sau că nu au
- obiecte de decor sau piese de artă dacă este cazul
- piese de mobilier – ar trebui să te interesezi înainte ce ar avea nevoie să nu iei ceva inutil
- albume foto personalizate sau orice alt obiecte personalizate și interesante
- un set complet serviciu de masă sau de tacâmuri
- un set pahare de vin
Atunci când alegi un cadou precum piesă de mobilier sau electrocasnic este important să știi ce anume au nevoie. În rest, încearcă să iei cadouri în funcție de personalităților și stilul lor și dăruiește-l din inimă.
În concluzie, dacă nu ești obișnuit cu mersul la nunți și nu știi cât să dai la evenimentul la care urmează să participi, ia în calcul cele menționate mai sus atunci când îți faci bugetul și neapărat să ai în vedere cum te simți la finalul petrecerii.