Cununia Civila | Acte, Analize si Organizare

Unirea a două destine marchează începutul unei noi călătorii în viață, aceea a vieții de cuplu oficial. Este o etapă importantă a vieții, o celebrare a iubirii,  un debut plin de emoții și de o multitudine de sentimente și pentru a fi un moment desăvârșit este necesar să fie planificat cu atenție și minuțiozitate.

Cununia civilă este mai mult decat un act legal, este un moment special din viața fiecărui cuplu care decide să-și oficializeze angajamentul în fața legii și a societății.

Atât ceremonia religioasă, cât și căsătoria civilă reprezintă momente de mare însemnătate pentru parteneri și trebuie să te asiguri că acestea se vor transforma în amintiri de neuitat, pentru tine și pentru partenerul tău.

Planificarea și organizarea evenimentului necesită o pregătire în detaliu și o documentare amănunțită, fiind important să cunoști toți pașii care trebuie urmați într-un astfel de proces.

Prin acest articol, iți punem la dispoziție informații complete despre căsătoria civilă, oferindu-ți un ghid complet, menit să te instruiască în privința tuturor aspectelor legate de acest eveniment. Vei afla ce documente sunt necesare, cum trebuie să te pregătești pentru acest moment și multe alte întrebări pe care le poți avea cu privire la această poveste a vieții tale.

Citește pentru a afla totul despre cununia civilă.

Când și unde se face cununia civilă?

Sursa foto: liria-events

În majoritatea situațiilor, locul unde se face cununia civilă este la primăria de domiciliu sau de reședință a unuia dintre soți, cu menționarea unor situații excepționale. Dacă dorești să celebrezi căsătoria la o altă primărie, este esențial să comunici primăriei de domiciliu intenția ta.

Cununia civilă este solemnizată de un ofițer de stare civilă sau de un reprezentant al autorităților competente, iar momentul și locul unde se desfășoară sunt programate și organizate în prealabil.

În ceea ce privește programarea, multe primării oferă opțiunea de programare online, putând astfel să vezi zilele disponibile și să o selectezi pe aceea care se potrivește preferințelor voastre.

Ce se servește la cununia civilă?

Sursa foto: pinterest

Sigur te întrebi ce se servește la cununia civilă. Află că meniul ales poate varia în funcție de preferințele și bugetul fiecărui cuplu.

Imediat după finalizarea ceremoniei, urmează sărbătorirea acestui eveniment împreuna cu invitații, unde vei servi bomboane de ciocolată, mini prăjituri, tarte,  crănțănele, sucuri și vei ciocni un pahar de șampanie pentru a celebra momentul.

Pentru petrecere poți alege niște gustări, precum minipateuri cu brânză, legume, carne sau ciuperci, fructe, alune și sucuri, însă poți opta și pentru aperitive reci. Ca și băuturi, poți alege să ai apă minerală/plată, sucuri naturale, șampanie de adulți/copii, ceai, cafea și chiar cocktail-uri cu sau fără alcool.

Cel mai important este să ții cont de preferințele fiecărui invitat și să ai opțiuni pentru diferite alegeri și diete alimentare, astfel încât să vă puteți bucura împreună de selecția culinară.

Acte necesare cununie civilă

Sursa foto: marriagenamechange

Este foarte util să știi ce acte trebuie pentru cununia civilă, deoarece este frustrant să ajungi în ziua cea mare și să nu ai organizate toate lucrurile ca la carte.

Actele pentru căsătorie sunt prioritare și trebuie depuse cu minim 10 si maxim 14 zile înainte de data oficierii căsătoriei.

Așadar, iată documentele de care ai nevoie pentru eveniment, astfel putând să scapi de situațiile dificile.

Acte necesare pentru cununia civilă dintre doi cetățeni români

  • Actul de identitate al viitorilor soți- original si copie;
  • Certificatul de naștere- original si copie;
  • Certificatele medicale prenupțiale- în care se menționează dacă persoana se poate căsători sau nu(este valabil 14 zile din ziua emiterii);
  • Declarația care atestă că nu există motive să fie împiedicată căsătoria;
  • 2 timbre fiscale.

Dacă este cazul, mai este nevoie să se prezinte o serie de documente, precum:

  • Acte din care să reiasă existența unei căsătorii anterioare- sentința de divorț definitivă, certificat de deces etc.;
  • În cazul persoanelor care nu vorbesc limba română sau sunt surdo-muți este nevoie de un proces verbal încheiat cu interpretul autorizat;
  • În cazul în care există copii din relații sau căsătorii anterioare, se prezintă și certificatul de naștere sau cartea de identitate a acestora;
  • Dacă sunt impedimente referitoare la condiții de rudenie firească sau adopție, este nevoie de acordul președintelui consiliului judetean;
  • Acordul părinților și aprobarea direcției generale de asistență socială și protecția copilului pentru încheierea căsătoriei, dacă sunt impedimente legate de vârstă.

Acte necesare pentru căsătoria cu un cetățean străin

  • Pașaportul cetățeanului străin, care trebuie să prezinte o viză valabilă;
  • Certificatul de naștere în original și copie tradusă și legalizată la un notar;
  • O declarație de la notar în care sunt trecute datele de stare civilă; dacă a existat un divorț este necesară o copie tradusă și legalizată;
  • Documentul emis de misiunile diplomatice sau oficiile consulare, care confirmă respectarea cerințelor de fond impuse de legislația națională pentru a încheia căsătoria în România.

Privește cum se va desfășura

În ziua în care au loc formalitățile de încheiere a căsătoriei, viitorii soți aleg numele pe care doresc să-l adopte după căsătorie. Pot decide să păstreze numele de familie pe care îl aveau înainte de căsătorie, să aleagă numele unuia din ei sau să opteze pentru îmbinarea celor două nume.

În aceeași zi, ofițerul de stare civilă va expune public un extras al căsătoriei la sediul unde se desfășoară înregistrarea acesteia.

Se acordă și un stimulent pentru tinerii căsătoriți în următoarele situații:

  • Să fie prima căsătorie pentru ambii soți;
  • Vârsta unuia din soți să fie între 18-35 de ani;
  • Domiciliul unuia din soți să fie stabilit în localitatea unde trăiește de minim un an;
  • Soții nu trebuie să aibă datorii către bugetul local.

Este recomandat să verifici cerințele specifice biroului de stare civilă din zona unde are loc căsătoria pentru a fi sigur că ai toate documentele necesare și respecți procedurile locale.

Analize necesare cununie civilă

Sursa foto: medicalnewstoday

Analizele pentru cununia civilă trebuie făcute cu 3 săptămâni înainte de încheierea căsătoriei. Nu trebuie să confunzi analizele medicale cu certificatul prenupțial. Certificatul prenupțial este efectuat pe baza analizelor medicale obligatorii efectuate de cei doi soți.

Uite ce analize trebuie pentru cununia civilă:

  • Examenul VDRL- test pentru depistarea sifilisului
  • Examenul HIV- pentru depistarea imunodeficienței umane, acesta fiind cauza SIDA
  • Examenul radiologic pulmonar- nu trebuie făcut de femeile însărcinate

Sigur te întrebi cât sunt valabile analizele pentru cununie civilă- 14 zile din ziua emiterii certificatului

Cât costă și unde se fac analizele pentu cununia civilă?

Sursa foto: impact

Pentru că ești curios cât costă și unde se fac analizele pentru cununia civilă, trebuie să știi că nu există un cost standard stabilit pentru analizele medicale sau pentru eliberarea certificatului prenupțial, iar analizele se obțin de la orice autoritate sanitară din România.

Dacă nu poți lua certificatul prenupțial de la centru la care ai făcut analizele, te poți adresa medicului de familie pentru eliberarea acestui act. De asemenea, trebuie să știi că în 24 de ore de la eliberarea certificatului prenupțial este obligatorie depunerea actelor de căsătorie.

Efectuând o căutare pe site-urile diverselor centre medicale care se ocupă cu astfel de analize pentru soți, costurile pentru pachetul complet (analizele medicale și actul prenuptial) nu trebuie să depășească 500 de lei.

Organizare cununie civilă

Sursa foto: hitched

Pregătirile pentru cununia civilă trebuie făcute din timp de către miri, având responsabilitatea de a planifica momentul în detaliu pentru ca totul să fie conform așteptărilor.

Listă cumpăraturi cununie civila

Organizarea zilei speciale trebuie abordată cu meticulozitate, impunând necesitatea întocmirii unei liste de achiziții pentru ceremonia civilă. Aceasta listă de cumpărături pentru cununie civilă trebuie să includă elemente esențiale pentru primărie, miri, dar și pentru spațiul în care se va desfășura petrecerea.

Lista de cumpărături se face împreună cu partenerul, pentru ca nimic să nu lipsească.

Iată lucrurile de care ai nevoie pentru primărie:

  • Șampanie (pentru adulți și copii) și pișcoturi;
  • Sucuri pentru toate gusturile;
  • Bomboane de ciocolată;
  • Grâu sau orez;
  • Pahare de unică folosință;
  • Șervețele.

Și acum veți vedea ce este necesar pentru miri:

  • Tinute si accesorii;

Sigur te întrebi care este necesarul pentru spațiul în care are loc petrecerea:

Dacă te-ai gândit să angajezi o firmă sau o persoană care să se ocupe de acest lucru, este nevoie totuși să participi la realizarea listei. In caz contrar, tu și partenerul tău sunteți cei care trebuie sa faceți acest lucru.

Așadar, veți avea nevoie de:

  • Meniuri alese împreună cu un restaurant sau o firmă de catering;
  • Băuturi alcoolice și nonalcoolice;
  • Fructe și crănțănele;
  • Tort, prăjituri;
  • Decorul (flori, lumânări, suporturi pentru lumânări, baloane, confetti, perdea cu lumini, perne și panglici pentru scaune);

Pe lângă acestea, sunt și alte lucruri de care trebuie să ții cont și care vor costa ceva mai mult, precum:

  • Fotograf/cameraman;
  • Ospătar;
  • Serviciile de beauty: manichiură, pedichiură, machiaj, coafor;
  • Închirierea diverselor articole: arcadă florală, aranjamente;
  • Accesoriile pentru decorul mașinilor;
  • Dacă vor fi invitați din altă localitate și nu aveți unde să îi cazați, trebuie să includeți  în buget și costul închirierii unor camere la hotel/pensiune/vilă. 

Așadar, cununia civilă trebuie planificată cu responsabilitate, astfel încât să fii atent și la costurile pe care le ai.

Decor cununie civilă

În ultimii ani, conceptul decorului pentru cununie civilă a evoluat foarte mult. Tendința actuală se bazează pe idei simple, dar deosebite. 

Se manifestă o înclinație între stil minimalist sau diversificat, obținând o eleganță rafinată și un decor plin de personalitate.

Astfel, avem oportunitatea să depășim standardele tradiționale de amenajare pentru cununia civilă și pentru nunta propriu-zisă.

Cu siguranță, invitații vor aprecia originalitatea și creativitatea viitorilor miri.

Iată câteva idei de decor cununie civilă dacă te gândești să o faci în aer liber:

  • Alege un cort sau umbrelă atașată fiecărei mese, dar și spațiului în care se va oficia căsătoria, pentru a feri invitații de soare;
  • Trebuie să ai in vedere si spatiul de candy bar, masa pe care vei așeza florile primite, masa pe care ofițerul de stare civilă va așeza registrul și celelalte documente, scaunele soților;
  • Amenajează un loc destinat fotografiilor;
  • Gândește-te la un leagăn, chiar două, pentru micuții care vor participa la ceremonie;
  • Pentru seară, decorează cu suporturi ingenioase pentru lumini;
  • Alege perne pentru scaune;
  • Suportul pentru jurnalul în care invitații vor lăsa amintirea cuvintelor frumoase scrise pentru miri trebuie să fie unic;
  • O masă specială pentru cocktailuri, și în funcție de bugetul disponibil, o persoană care le va prepara;
  • Un foc de artificii poate fi un moment incredibil de frumos. Dar, din nou, avem în vedere bugetul de care dispui;
  • O masă doar pentru copii este ideea care va încânta nespus părinții, dar și pe cei mici;
  • Alege ca aranjamentele forale să fie făcute din flori de sezon, acest lucru poate surprinde invitații.

Petrecere cununie civila

Pentru petrecere, poți opta pentru un Dj sau un Band/Trupa de Coveruri, în funcție de venituri. 

Dar pentru că acest eveniment trebuie să fie memorabil, atât pentru voi mirii, cât și pentru invitați, merită să te distrezi la maxim.

 Iată câteva motive pentru care să alegi un band la petrecere:

  • Oferă un playlist de petrecere variat și inedit, adaptabil oricărei tematici de eveniment;
  • Asigură atmosfera petrecerii tale, ținând invitații pe ringul de dans indiferent de vârstă;
  • Oferă coveruri diversificate, internaționale și românești;
  • Oferă servicii complete: Dj, scenă, sonorizare, lumini și un artist de folclor;
  • Ai parte de consultanță în ceea ce privește desfășurarea petrecerii, astfel încât să poți petrece până în zori.

Obiceiuri si traditii cununie civila

Peste tot există obiceiuri, tradiții și reguli în cazul evenimentelor din viața noastră. Fiecare regiune are datinile ei transmise din generație în generație.

Este important să ținem cont și de acestea pentru că sunt adânc înrădăcinate în cultura și identitatea noastră.

Ce obiceiuri și tradiții sunt importante pentru cununia civilă?

Unul dintre cele mai recunoscute obiceiuri din ziua cununiei civile este aruncarea de orez deasupra mirilor la ieșirea din primărie, simbolizând fertilitatea. Astfel, invitații aruncă cu orez, cu speranța că mirii vor fi binecuvântați cu mulți copii. De asemenea, grâul este asociat tot cu fertilitatea.

Un alt obicei adorabil este servirea invitaților cu bomboane de ciocolată, simbolizând dulceața iubirii. Pentru ca dragostea, după toate aparențele este cu adevărat dulce, nu-i asa? Un detaliu important, însă, este acela ca bomboanele să fie în număr impar, deoarece se spune ca astfel norocul va găsi drumul către casa mirilor.

De asemenea, tradiția de a purta inelul de logodnă și verigheta pe al patrulea deget de la mâna stângă se datorează faptului că exista o legătură directă între deget și inimă.

Există și o serie de reguli pentru cununie civilă care trebuie respectate:

Fiind o ceremonie oficială ce se desfășoară într-o instituție specifică, cununia civilă urmează un tipar standard.

În cazul desfășurării într-o zi de weekend, ceremonia va avea loc între orele 8:00 și 15:00, iar pentru zilele săptămânii, programul poate varia în funcție de regulile din fiecare primărie.

În ziua ceremoniei, înainte de intrarea în sală, mirii vor fi chemați conform programărilor. Aici se vor prezenta cele mai importante aspecte legale referitoare la drepturile și responsabilitățile mirilor, semnarea registrului căsătoriilor și eliberarea certificatului de căsătorie.

O regulă tacită se referă la invitații prezenți la ceremonie, de obicei incluzând familia, martorii și cei mai apropiați prieteni.

În ceea ce privește cadourile primite de miri, ele constau de obicei în flori, bijuterii, de obicei de dimensiuni reduse.

Cât despre regulile privind vestimentația, se face referie in special la rochia miresei, care ar trebui să aibă o lungime până la nivelul genunchilor, deși există situații în care aceasta poate alege sa poarte rochia de mireasă și la cununia civilă.

În ceea ce privește ținuta bărbatului, este important să evite cămășile cu mâneci scurte și blugii.

Aceste reguli sunt nescrise, dar multe din ele reprezintă simboluri ale bunului simț.

Cu toate acestea, societatea și tendințele au evoluat, iar mentalitățile se schimbă de la generație la generație. Așadar, alegerea vestimentației și a detaliilor din ziua cununiei civile depinde de fiecare cuplu în parte.

Ce trebuie sa mai știm despre cununia civilă?

Sursa foto: unica

Cu siguranță sunt multe lucruri pe care trebuie să le știm pentru cununia civilă.

Cununia civilă se poate face oriunde?

Sigur vă întrebați dacă cununia civilă se poate face oriunde. Ceremonia căsătoriei are loc, de obicei, la sediul oficului de stare civilă din primărie, dar unele localități permit sărbătorirea căsătoriei în locații alese de miri, în schimbul unei taxe suplimentare.

Pentru a organiza o ceremonie în altă locație este necesară o cerere scrisă depusă la primărie. Alegerea locului poate include plaje, lacuri, grădini frumos amenajate sau oricare alt loc dorit, dar acest lucru depinde de politica specifică a primăriei de domiciliu.

La cununia civilă se dau bani de la primărie?

În cadrul cununiei civile de obicei nu se dau bani de la primărie cuplului care se căsătorește. Totuși, în anumite țări sau localități se pot oferi anumite facilități sau beneficii fiscale celor care se căsătoresc. Pentru asta este important să verifici politica fiecărei instituții și să vezi daca la cununia civilă se dau bani de la primărie.

Cât durează oficierea cununiei civile?

Timpul este limitat, datorită numeroaselor programări. Așa că ceremonia de oficiere a cununiei civile durează aproximativ 5 minute. Urmează felicitările, servirea bomboanelor, ciocnirea unui pahar de șampanie, deci tot evenimentul ar dura aproximativ 45 de minute.

Cât costă cununia civilă?

Taxele care se achită la o cununie civilă diferă de la o primărie la alta, fiind stabilite de consiliul local. Dar este bine de știut că prețul diferă în funcție de ziua în care vrei să aibă loc ceremonia. Unele primării percep taxe mai mari pentru weekend-uri.

Dacă vrei să afli prețul cununiei civile este recomandat să mergi la primărie sau să îi contactezi telefonic.

Orientativ, în urma unor căutari, municipiul Oradea percepe pentru oficierea ceremoniei în cursul săptămânii 100 de lei, iar în weekend 450 de lei.

Câți bani se dă la cununie civilă?

Cât se dă la o cununie civilă?  Nu este o regulă care să vizeze suma care se oferă mirilor. Dacă în aceeași zi se oficiază ambele ceremonii, atât religioasă cât și civilă, se oferta un dar  simbolic. În cazul în care se face separat ceremonia civilă, suma pe care o oferi nu ar trebui sa fie mai mică de 300 de lei, pentru o persoana singură.

Desigur, poți oferi și un cadou de care mirii să se folosească, iar pentru acest lucru, un sfat util ar fi să te consulți cu familiile acestora.

Avem nevoie de nași și verighete la cununia civilă?

Sursa foto: sabion

Cuplurile se întreabă adesea dacă la cununia civilă trebuie verighete. Răspunsul este ca nu este obligatoriu. Multe cupluri aleg totuși să poarte verighetele, dar pot fi purtate pe mâna dreaptă până la cununia religioasă, conform unei tradiții religioase specifice. Cu toate acestea, căsătoria adecvată din punct de vedere legal și canonic este considerată cea care are loc în fața lui Dumnezeu. Acest lucru este specific religiei ortodoxe.

Dar oare la cununia civilă trebuie nași? Nu, nu este necesară prezența acestora, dar martorii sunt obligatorii și trebuie să aibă asupra lor acte de identitate. Cu toate acestea, dacă o cununie religioasa va urma curând, atunci nașii ar putea fi prezenți, dar nu este un lucru obligatoriu.

Deși sunt atâtea lucruri de făcut și te pot copleși, nu uita ca ziua ceremoniei civile trebuie să fie una memorabilă și trebuie să îți amintești cu drag de fiecare moment.

Vrei sa faci evenimentul cu noi?

Te ajutam sa ai parte de cea mai tare experienta muzicala.

Ne dorim sa aflam mai multe detalii despre eveniment, sa iti raspundem la toate intrebarile legate de trupa si de echipa, iar la final sa configuram impreuna oferta personalizata.

Oferte personalizate începând de la 5900 euro